Belastingdienst Douane

Datum/Tijd
Date(s) - 01/06/2022
10:00 - 13:00

Locatie
Belastingdienst Douane


Wanneer?

Woensdag 1 juni 2022 van 10.00 tot 13.00 uur.

Programma

Douane’s kraampjesmarkt met meet-and-greet van douaniers, demonstraties en vraagbaken van verschillende specialismen.

Over Belastingdienst

De Douane is een handhavingsdienst, stelt de verschuldigde douanerechten en accijnzen vast en heft en int deze. De geïnde bedragen worden afgedragen aan de Nederlandse schatkist en de EU. Maar de Douane doet meer: de Douane zorgt er ook voor dat de samenleving zo goed mogelijk wordt beschermd tegen onveilige en ongewenste goederen.

Nederland is een handelsnatie, distributieland en ‘gateway to Europe’. Dagelijks bereiken enorme hoeveelheden goederen ons land, en daarmee de rest van Europa. De Douane heeft in al dit grensoverschrijdende goederenverkeer een centrale rol. Hierbij zijn we soepel faciliterend waar het kan en stevig handhavend waar het moet. De Douane is vernieuwend en investeert voortdurend in geavanceerde technologie, slim toezicht en een geïntegreerde benadering. En natuurlijk ook in de mensen die bij de Douane werken: gemotiveerde professionals die weten hoe je iets voor Nederland kunt betekenen. Op die manier werkt de Douane aan de veiligheid en gezondheid van de Nederlandse consument en alle circa 500 miljoen inwoners van Europa.

In Friesland en de rest van Noord-Nederland werken enkele honderden douanemedewerkers, waarvan het merendeel op kantoor. Landelijk zijn het er enkele duizenden. Het Noorden kent geen wereldknooppunten, zoals Rotterdam haven en Schiphol Airport. Toch zijn er ook meerdere tientallen controlerende douaniers actief in de Noordelijke zeehavens (Harlingen, Eemshaven en Delfzijl), bij sluizen, in jachthavens, langs de kustlijn, op zee, op de Waddeneilanden, bij verkeerscontroles en op de kleinere vliegvelden. In het binnenland controleren dezen ook van buiten de EU binnengekomen (verzegelde) zeecontainers die bij bedrijven aankomen en verder zijn er accijnscontroles op minerale oliën (brandstoffen), tabaksprodukten, alcoholische produkten en frisdranken. De kantoordouaniers verzorgen landelijke- en Europees geldende taken vanuit Noord-Nederland op de gebieden van intellectuele eigendommen (namaakbestrijding), in- en uitvoervergunningen, internationale chemische grondstoffenhandel en de opslag en aangifte van accijnsgoederen. Ook is er hier een Douanedienst die de financiële zekerheidstelling voor douanerechten landelijk regelt. Dit alles gebeurt in en vanuit Douanekantoren te Zwolle, Leeuwarden, Groningen, Eelde en Eemshaven. Er bestaan functies van alle denkbare niveaus, een carrière maken is goed te doen. Er lopen experts rond die mondiaal binnen de Douanewereld en richting het bedrijfsleven op hoog niveau opereren.

Verhalen van de medewerkers zelf en over hun werkvloer leest u op: https://werken.belastingdienst.nl/expertises/douane

www.belastingdienst.nl

Contactgegevens Week van de Uitwisseling

  • Pascual Gallego y van Seijen (medewerker Douane), telefoon 06 – 21 13 40 44.
  • Jeroen van de Beek (manager Douane), telefoon 06 – 15 69 90 77

Reserveringen

Inschrijven is op dit moment niet mogelijk